blog

De Marokkaanse smaakbeleving

Over de Marokkaanse keuken

Zoals alles is ook de Marokkaanse keuken een kleurrijk geheel en een grote culinaire belevenis. De Marokkaanse keuken wordt gewaardeerd om haar diversiteit, smaak en geur. Marokkaanse gerechten hebben een lange traditie en halen hun oorsprong in de Arabische, Berberse en Moorse gastronomie. Het zijn vooral de kruiden en het gebruik van vruchten en noten die net die speciale smaak toevoegen. En de bereidingswijzen zijn anders dan bij ons. De meest bekende gerechten zijn couscous, tajine en Marokkaanse gebak zoals gazellehoorntjes en chebakia.

De Tajine

Een tajine is een aardewerken stoofpot die van oorsprong werd gebruik in de Berberse keuken. Tajine is een van de bekendste bereidingswijze in de Marokkaanse keuken.

In Marokko wordt de tajine voornamelijk gebruikt voor stoofpotjes van vlees, vis of groenten, samen met specerijen, uien, peulvruchten en of aardappelen. Een traditioneel tajine gerecht is bijvoorbeeld met lamsvlees, dadels of andere zoete vruchten, maar het kan ook met kip en olijven of gehaktballetjes met tomaat.

De kruiden

In Nederland zijn vooral de kruidenmengsels bekend.

Ras el hanout is veruit het bekendste specerijenmengsel. De letterlijke vertaling is “het beste van de winkel”.  Het wordt vooral gebruikt om tajines, couscous en vleesgerechten op smaak te brengen.

Baharat betekent letterlijk ‘specerij’ in het Arabisch en is een veelgebruikte kruidenmix. Het is een van de oudste Arabische kruidenmengsels. Baharat wordt voornamelijk gebruikt bij vleesgerechten, maar kan ook gebruikt worden in soepen en sauzen. Het heeft een hartige smaak en een warm en zoet aroma.

Ook za’atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za’atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood. Je kan het verwerken in een zelfgebakken brood of je kunt een heerlijke dipsaus maken van olijfolie met wat za’atar. 

De Thee

In Marokko is thee een symbool van gastvrijheid en het wordt gezien als een toegewijde kunstvorm. 

Naast de zwarte thee wordt vooral muntthee de gehele dag door gedronken. Een unieke combinatie van zoet en fris. De muntthee bevat minder dan één kilocalorie. Tenzij je er veel suiker of honing in doet.

De salades

In Marokko geniet men van verschillende soorten salades die meestal naast tajine, couscous, gegrilde gerechten worden geserveerd. Aan de manier waarop het wordt opgediend kun je zien hoeveel aandacht eraan wordt besteed.

De vruchten

Echt sierlijk zijn de vruchten desserts. Prachtig om te zien en een smaakrijke afsluiting van de maaltijd.

De koffie

Traditioneel werden de Arabische koffiebonen geroosterd in houtskool en gemalen in een vijzel. Eén van de geheimen van de koffie is dat er meteen na het roosteren, koffie van gezet wordt. Dit zorgt voor een verse en scherpe smaak.

Koek en gebak

Van het Marokkaanse gebak zijn de zogenaamde gazellehoornen (kaab el ghzal), briouats met honing en amandelen, griouch, houala rhifa (knapperige koekjes met boter), mhanncha (een opgerold gebak, bestoven met kaneelpoeder), chebbakia (gefrituurde deegslingers met warme honing en geroosterde sesamzaadjes) de bekendste.

×

Reizenmetkhalid.nl

× Heb je een vraag?