Marokko, een plaatje

Het kleurrijke land

 

Hoe mensen leven, heeft altijd mijn interesse. Iedere cultuur geeft op zijn eigen manier vorm aan het samenleven. Voor een deel wordt dat bepaald door de geografische ligging, de natuurlijke omgeving en het bijbehorende klimaat. Met de taal, religie en cultuur richten mensen hun dagelijkse bestaan zo zinvol mogelijk in. Als sociaal geograaf en cultureel antropoloog kijk ik graag vanuit dit perspectief wanneer ik een land en haar bevolking bezoek.

Marokko, een verrassing

Een aantal jaren geleden ontmoette ik Khalid. Hij prikkelde mij op reis te gaan in Marokko. De eerste keer naar Marokko ging ik met mijn gezin en enkele vrienden. Ik zag Khalid toen voor het eerst in zijn eigen omgeving: als een vis in het water. Ontspannen maar zeer alert en zorgzaam begeleidde hij ons in het hem zo vertrouwde land. In korte tijd kregen we een indrukwekkende inkijk in de veelzijdigheid van het land. De gastvrije mensen, de typerende keuken, de eetgewoonten, het thee ritueel, de koffie cultuur, het leven op straten, pleinen en in de souks, het is allemaal anders dan je gewend bent.

Oog in oog

Marokko, de verscheidenheid

Geen land met zo’n grote verscheidenheid aan landschappen als Marokko. Van de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte, tot de hete luchttrillingen in de woestijn. Maar ook bijzondere valleien, kuststroken en glooiende heuvels met uitgestrekte bossen.

Honderd aarden tinten: het Atlasgebergte

Fotografie behoort tot mijn beroepsmatige werkzaamheden. In Marokko kan ik mij volledig uitleven. Het gebruik van kleuren onderscheidt het land van vele anderen. Iedereen kent wel het uitbundige mozaïek op tafels en muren, de felgekleurde puntige pantoffels of de bonte kleuren van de kruidenpiramides op de markt. Je ziet het ook terug in de djellaba’s, de traditionele Marokkaanse kleding.

Marokko, een caleidoscoop

Marokko is een prachtig land met een rijke cultuur. Ik ben er inmiddels vier keer geweest en kwam altijd met veelkleurige en levendige foto’s terug. Het land is als een caleidoscoop; je kijkt naar een voortdurend veranderende schakering van tinten en gedaanten.

Khalid en ik zijn in de afgelopen jaren goede vrienden geworden. Hem heb ik aangestoken met het fotovirus; een positief virus. Dat bracht hem tot het idee om samen een fotoreis te gaan organiseren.

De vitaminebar

En dat hoefde hij me geen twee keer te vragen! Met Khalid rondreizen in Marokko is een erg relaxte bezigheid en iedere keer weer een geweldige belevenis. Met plezier deel ik mijn kennis van het fotograferen met medereizigers. Samen gaan we ons verwonderen over de overvloed aan indrukken en ons verheugen op de ontmoeting met het land, het landschap, de culturele gewoonten en de buitengewoon gastvrije mensen. Want Khalid staat garant voor een warm contact met zijn landgenoten.

Handwerk tajin

Fotoreis

– Wil je ook leren betere foto’s te maken?  

– Wil je de mogelijkheden van je camera beter benutten en met mooiere foto’s thuiskomen? 

Ga dan met ons mee op deze 10-daagse trip in februari 2024.

In november 2022 zijn we met een groepsreis naar Marokko gegaan voor een fotoreis. 

Zie daarvoor:

Een voorproefje van de fotoreis.

Meer informatie over de reis en de mogelijkheid om je aan te melden.

×

Reizenmetkhalid.nl

× Heb je een vraag?